Coaching er et kraftfuldt værktøj, der kan fremme personlig og professionel udvikling. Men hvad er det egentlig? Hvad kan coaching? Hvorfor virker det? Og hvad er vigtigt før du vælger den helt rigtige coach for dig?
Nedenfor kan du finde svar på nogle af de hyppigst stillede spørgsmål jeg møder. Du er altid velkommen til at kontakte mig med yderligere spørgsmål eller booke mig til et uforpligtende møde i forhold til at drøfte om - og i givet fald hvordan - coaching kan være noget for dig.
Coaching er en professionel og struktureret samtale-proces, der hjælper dig med at nå dine mål og udvikle dit potentiale.
Gennem en samarbejdende relation mellem coachen og dig skabes der et tillidsfuldt rum, hvor du kan udforske sine tanker, følelser og handlinger. Coaching kan omfatte forskellige aspekter af livet, herunder karriere, personligt udvikling, ledelse og livsforandringer.
Målet med coaching er at udstyre dig med værktøjer og strategier, der gør det muligt at identificere og overvinde barrierer, opnå indsigt og tage handling mod de ønskede resultater. Coaching er en proces, der fokuserer på fremtiden, og den er baseret på troen på, at hver enkelt person har de nødvendige ressourcer til at skabe forandringer og handle i deres eget liv.
Coaching virker så godt, fordi det er en proces, der kombinerer refleksion, handling og støtte. Nogle af grundende til at coaching er så effektivt er bl.a.:
Coaching adskiller sig fra andre former for støtte, som terapi eller rådgivning, ved at den fokuserer på at fremme handling og udvikling frem for at bearbejde fortiden. Her er nogle af de vigtigste unikke aspekter ved coaching:
Coaching er en dynamisk proces, der kræver engagement og aktiv deltagelse fra din side. Med den rette støtte kan coaching føre til betydelige forandringer og forbedringer i både dit personlige og professionelle liv. Coachingprocessen involverer som proces flere elementer, der arbejder sammen for at skabe forandring og fremdrift hos dig:
Se mere om hvad du konkret kan forvente at få ud af forskellige typer coaching?, hvordan vi gør? mv.:
Ovenstående cases er blot eksempler på forløb, så kontakt mig endelig, så vi kan drøfte hvad du præcist ønsker og har brug for.
At vælge den rigtige coach kræver overvejelse af flere faktorer for at sikre en effektiv coachingoplevelse. Vær især opmærksom på, at titlen "coach" ikke er en beskyttet titel, som fx. en læge, en psykolog osv., hvilket betyder, at alle principielt kan kalde sig coach uden formelle kvalifikationer. Inden for coaching er der også mange retninger og typer. Lige som der er forskellige typer læger - en ørelæge og en rygkirurg egner sig til to helt forskellige problematikker. Det samme gør sig gældende inden for coaching.
Det er derfor vigtigt at du tager stilling til en coachs baggrund og kvalifikationer, før du begynder at indgå et samarbejde om noget af det vigtigste du har - dine tanker, håb og drømme.
Gode overvejelser du kan gøre dig:
For at sikre en god og effektfuld coachingrelation er det vigtigt at I har gensidig tillid, respekt og fortrolighed. Ud over de konkrete resultater du tager med dig, bør du med rette kunne forvente at din coach udviser:
Coaching er et kraftfuldt værktøj, der kan fremme personlig og professionel udvikling. Men det er vigtigt at forstå, hvad coaching kan – og ikke kan – tilbyde. Coaching er rigtig godt til at:
Hvad kan coaching ikke bruges til:
Ved at forstå disse forskelle kan du bedre afgøre, hvornår coaching er den rette tilgang til at nå dine personlige eller professionelle mål.
* Det er vigtigt at understrege, at det på ingen måde er en hindring for coaching hvis du f.eks. er neurodivergent eller har en diagnose. Det vigtige er, at du er motiveret og i stand til at sætte dig meningsfulde mål og arbejde mod at nå dem. Vi er alle dejligt forskellige og har forskelligt levet liv med os, så derfor er coaching også et godt redskab, fordi det netop giver plads og mulighed for at du kan nå dine helt særegne mål på lige den måde der passer allerbedst for dig.
Coaching og terapi kan begge bidrage til personlig udvikling, men de tjener forskellige formål og anvender forskellige metoder:
Det er vigtigt at understrege, at det på ingen måde er en hindring for coaching hvis du fx. er neurodivergent eller har en diagnose. Det vigtige er, at du er motiveret og i stand til at sætte dig meningsfulde mål og arbejde mod at nå dem.
Vi er alle dejligt forskellige og har forskelligt levet liv med os, så derfor er coaching også et godt redskab, fordi det netop giver plads og mulighed for at du kan nå dine helt særegne mål på lige den måde der passer allerbedst for dig.
Coaching er et stærkt redskab til udvikling og målrettet handling, men det er ikke velegnet til at håndtere en egentlig stressdiagnose. Her er det vigtigt at skelne mellem at "opleve stress i nogle situationer" og det " at have en egentlig stress-diagnose". Når stress har nået et niveau, hvor det påvirker din fysiske og mentale balance i en sådan grad, at en diagnose er nødvendig, kræver det en anden tilgang end almindelig coaching.
Det at opleve stress og pres i forskellige situationer fra tid til anden er dog noget vi alle gør, og her er coaching til gengæld et rigtig godt til redskab ift. at du kan arbejde konkret med at finde anderledes og nye måder at tænke og handle på.
Nogle forskellige elementer der gør at en egentlig stress-diagnose kræver en helt særlig indsats:
Tilstand vs. udvikling: Coaching er fremadrettet og fokuserer på at skabe handling mod dine mål. Hvis du er ramt af alvorlig stress, har din krop og dit sind brug for ro og restitution – ikke pres for at præstere eller opnå nye resultater.
Bevidsthed vs. behandling: Coaching arbejder med at øge selvindsigt og handlekraft, men ved stress er det afgørende først at forstå og regulere nervesystemet, så du ikke forværrer din tilstand. Her er en særlig stresscoaching en mere hensigtsmæssig metode, da den tager højde for din belastning og hjælper dig med at genopbygge din kapacitet.
Tempo og tilgang: Coaching kan være energigivende og motiverende, men for en stressramt person kan det føles overvældende. Stresscoaching har derimod fokus på skånsomme teknikker, der hjælper dig med at genvinde balancen i dit eget tempo.
Hvis du har fået diagnosen stress, er det vigtigt først at give din krop og dit sind mulighed for at restituere. Når du igen har overskud og balance, kan coaching være et godt næste skridt til at skabe udvikling og fremgang.
Coaching og rådgivning kan hjælpe med at navigere i både personlige og professionelle udfordringer, men deres tilgange er forskellige:
Selvom både coaching og mentoring understøtter udvikling, gør de det på forskellige måder.
Du er altid velkommen til at kontakte mig med yderligere spørgsmål eller booke mig til et uforpligtende møde ift. at drøfte om - og i givet fald hvordan - coaching kan være noget for dig.
Copyright © 2025 Alle rettigheder forbeholdes